Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravní stavby - Městský okruh Blanka - stavební řízení

Článek se zabývá tím, co se také může stát při projednávání stavebního řízení na tak velkou dopravní stavbu jako je Blanka. Ono to není úplně k zasmání, ale ta paní bojovala svým způsobem a stále. Já jsem ji snad i obdivoval.

Dobrý den, dnes bych se chtěl zabývat jednou složitou a strašně důležitou součástí přípravy stavby. Chci říci, co se nám stalo při stavebním řízení na Městský okruh Blanka v Praze.  Připravovali se všechny podklady, dokumentace, vyjádření, kompletovala se stanoviska. Nikdo nevěděl, jak stavební řízení dopadne. Kolik protiargumentů bude a jak se s nimi vypořádat.

Věděli jsme, že na veřejnoprávní projednání přijdou aktivisté, ale i množství zelených skupin a společností proti automobilismu, kteří se snaží vše rozbít. Na veřejnoprávní projednání ke stavebnímu povolení přišlo cca 50 lidí. Celé to vede Úřad, my předkládáme doklady, argumentujeme, vysvětlíme jako inženýring ještě s projektantem. Celou dobu 5 let jednání měla Blanka trvalou protestující paní, která bydlela v dotčené ulici stavbou v Holešovičkách, docela chytrou, ale slovně dlouhou a dlouhou. Ani toto jednání si nenechala ujít. Klasické jednání začalo jako vždy, výhled, stavba, doklady, předchozí rozhodnutí atd.

Pak přišla paní s dlouhými hovory. Říká se, že najednou si povídáme o všem od Šumavy k Tatrám. Tady to byla skutečnost. Byli jsme tam 8 – 10 hodin. Paní mluvila vše. Bohužel pro klasické odpůrce nezbyl čas, a navíc mnohé argumenty mluvící paní již směřovaly pro stavbu, a ne proti ní. Lituji jednoho pana RNDr., vcelku slušného člověka, který po 5 hodinách řekl, že již nemá smysl, aby argumentoval rozumnými i pro nás možnými skutečnostmi, které se daly do projektové dokumentace dodělat a odešel. Úřad se pak s některými připomínkami dlouho zabýval, až nakonec po čase stavební povolení vydal. Dnes jsou zde také takoví lidé, ale i horší, kteří nechtějí nic, i když se jich to nedotýká. Každý má dnes webové stránky, spolubojovníky proti všem, právníky (dostanou-li zaplaceno, proč by to neudělali). Takto těžko se dnes staví v České republice. Těm, kterým se podařilo něco rozumného pro město postavit, nebo jen připravit, patří velké díky. Soukromníci staví dál, ale mají také jiné prostředky.

 

Trochu politiky

V dnešní době je těžké se vyjadřovat k jiné otázce než k Ukrajině. Nesmírně s nimi soucítím a určitě souhlasím s kroky, které česká vláda provedla. Chtěl bych říct něco jiného. V době covidové (ne že by přestala) se objevili stovky doktorů, kteří analyzovali co bude, spíše analyzovali co by se také mohlo stát a co by se stát nemuselo. Nyní se pomalu dočkáváme toho samého. Nepočítám do toho „politology“, kteří čekají, co teprve bude, aby mohli říci, že oni to již dávno předpokládali a pak se s čistou duší vrhnou do analýz. Jejich ego určitě povýší. Když už nejsou úplně experti na Rusko či Ukrajinu, určitě se dlouhodobě zabývají vztahy na východ od naší republiky, nebo jsou europoslanci v Evropském parlamentu, kde je vše probíráno. Také jsem v titulkách již několikrát viděl napsáno zahraniční expert. Asi jezdí hodně na lyže, nebo nevím, nikdo mi to neřekl. Ale oni jsou viděni v televizích, slyšeni v rádiích a co kdyby nakonec měli aspoň trochu pravdy, ale hlavně by si měli uvědomit, že je poslouchá obrovské množství lidí a mnozí jim věří. Ale neví komu, když každý mluví jinak. Také mohu říct hodně vážných politických zamyšlení, ale proč. Pro mě je opravdu nejdůležitější, že máme vládu, která nechvástá, ale pomáhá.

Když jsem byl mladý školní chlapec, tak ČSSR té doby osvobodila jen Rudá armáda a konec. Šel čas a je tu dnešek. Ti dnešní ruští prostší a prostí lidé, kterých je tam stále mnoho, mají svoji ideologii – demagogii, které věří. Věří svému vůdci, vedení země i tomu co tato menšina v Kremlu chce. Tito lidé šli na vojenské cvičení, neschovávali se, dostali zbraně a hrdinné Rusko je poslalo do první linie bojů a věděli, že to nezvládnou. Nevím, jestli to tak bylo a je, ale ti obyčejní ruští lidé možná do poslední chvíle věřili, že dělají pro Rusko tu nejlepší věc.

Autor: Josef Kutil | neděle 13.3.2022 8:10 | karma článku: 6,28 | přečteno: 155x
  • Další články autora

Josef Kutil

Dopravní stavby – metro I.D – práce před zahájením stavby (II)

Pracemi před zahájením stavby metra I.D jsem se zabýval již v minulém blogu. Byly to hlavně pasportizace a příprava monitoringu. Dnes bych se chtěl zaměřit na stavbu.

22.11.2022 v 11:25 | Karma: 5,84 | Přečteno: 138x | Diskuse| Cestování

Josef Kutil

Dopravní stavby – metro I.D, práce před zahájením stavby

Před každým zahájením, zvláště tak velké dopravní stavby, je nutné provést (mimo zajištění úředních povolení) řadu odborných činností. Myslím teď to skutečné zahájení stavby, ne to slavnostní.

17.11.2022 v 22:57 | Karma: 4,77 | Přečteno: 155x | Diskuse| Politika

Josef Kutil

Dopravní stavby – metro IV. B Českomoravská – Černý most

Výstavba tohoto úseku metra začala v roce 1989 a potýkala se po celou dobu s finančními problémy a byla uváděna do provozu postupně.

26.10.2022 v 8:38 | Karma: 10,26 | Přečteno: 160x | Diskuse| Politika

Josef Kutil

Dopravní stavby - obklady za stanicí metra Smíchovské nádraží

V roce 1985 se otevírala trasa metra I.B a architektura stanic byla tomuto přizpůsobena. Tím nejhorším byla stanice Moskevská, dnes Anděl. Stanice Smíchovské nádraží byla vyjímkou.

4.10.2022 v 8:38 | Karma: 9,62 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Josef Kutil

Dopravní stavby – povodně v metru 2002 (2. část)

Jak se obnovovaly zatopené stanice metra po povodních v srpnu 2002 a zásadní problémy s tím spojené.

26.9.2022 v 9:07 | Karma: 7,25 | Přečteno: 126x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus vystupuje k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 201x
Jmenuji se Josef Kutil a jsem ročník 1960. Absolvoval jsem stavební fakultu ČVUT. Víc jak deset let jsem strávil v Inženýringu dopravních staveb a.s. na přípravě a realizace velkých, převážně dopravních staveb v Praze. Na výstavbě metra pracuji dál a snažíme se zahájit stavbu metra D v Praze.

Seznam rubrik